top of page

tänk på det här om du ska börja träna efter nyår

Uppdaterat: 30 dec. 2022

Nyårsafton knackar på dörren och nyårslöften om en mer muskulös kropp eller en smalare midja flödar. Folk vallfärdar till gymmen likt black friday på en elektronikkedja. Tyvärr så tar det inte lång tid förrän gamla vanor återtas och drömmen om en mer hälsosam livsstil är ett minne blott. Att börja träna är uppenbarligen lättare sagt än gjort. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på om du har tänkt börja träna efter nyårsafton.


 

Vill du verkligen det här?

Det är viktigt att det finns någon form av inre motivation där du känner att du verkligen gör det här för din skull, för att just du ska må bra. Det här är viktigt för att lyckas hålla i med träningen och inte tappa sugen.


Sätt realistiska mål

Realistiska mål är viktiga för att träningsbelastningen inte ska bli för stor, vilket kan leda till att du känner ångest istället för att känna dig stolt över träningspassen du genomför.


Börja lagom och öka långsamt

Öka i rätt takt för att vänja dig med nya utmaningar. Att gå från 0-100 på en gång leder med stor sannolikhet till överbelastning och att utmaningen blir för stor och du tröttnar. Ha tålamod. Förändringen kommer men låt det ta sin tid i början.


Följ ett träningsprogram och gör progression i träningen

Att komma till gymmet med en plan är något som alltid har hjälpt mig att känna flyt i träningen och att känna att jag har koll på läget när jag är på gymmet. Om du inte känner att du kan göra ett träningsprogram själv finns mycket god hjälp att få runt omkring.


Planera in träningen i vardagen och gör det till en vana

Planera in träningen. Till exempel: ”onsdagar direkt efter jobbet”. Det leder till att du till exempel kan packa väskan dagen innan och förbereda ett mellanmål innan träningen.

När du sedan följer detta vecka efter vecka kommer det tillslut gå som på rutin - träningen har blivit till en vana.


Och om du misslyckas med något träningspass så grotta inte ner dig i det. Bit ihop och kom tillbaka till nästa!


Lycka till och hoppas vi ses i gymmet även till hösten!


 

/Daniel Dahlqvist


Träningsbasen

コメント


bottom of page