Vi på Träningsbasen har valt att lägga fokus på fria vikter såsom hantlar och skivstänger. Fria vikter finns med i alla bra träningsprogram, vare sig du vill bli stark eller bygga muskler. Maskinerna har sina fördelar och det kan kännas tryggt att träna med dem början, och det är inget fel med det, men vi vill här gå igenom några fördelar om varför vi förespråkar träning med fria vikter.
Vad menar vi med fria vikter?
Med fria vikter menar vi övningar där du arbetar i en ”fri” och naturlig rörelse. En rörelse som är anpassad efter just dig och din kropp. Det kan handla om att lyfta en skivstång, hantlar, eller att träna med din egen kropp som motstånd.
Tideffektivt och heltäckande
Genom att träna med fria vikter och ”basövningar” arbetar du ofta över flera leder, varför det kan kallas flerledsövningar. I och med detta räcker det med färre övningar för att träna fler muskelgrupper, jämfört med till exempel maskiner och ”isolationsövningar” där du ofta endast arbetar över en led. Alltså mer tidseffektiv träning. Med fria vikter kan du träna varenda muskel i kroppen och övningsvariationerna är många.
Naturligare rörelse
När man tränar med fria vikter blir rörelsen mer naturlig för individen, till skillnad från maskiner där man sitter i en låst position med en låst rörelse, där endast den muskel som är i fokus tränas, och koordination och mindre muskler vid sidan av bortprioriteras. Med fria vikter tränas både stora och små muskler i kroppen, och i och med en naturlig och fri rörelse blir träningen mer överförbar till det verkliga livet och rörelser du gör där. Hur ofta gör du till exempel en benspark i vardagen?
Viktigt med rätt teknik
Man kan alltid utvecklas och bli starkare, och de flesta håller nog med om att det är en härlig känsla att känna att man blir starkare och får mer kontroll över sin egen kropp. Det finns alltid saker att jobba på, och det är lätt att glömma hur viktigt det är för utvecklingen och skaderisken att lyfta med en bra teknik, varför det är viktigt att jobba med tekniken redan från början, innan vikterna blir för höga (hur roligt det än är att lyfta tungt). Kom ihåg att börja lätt och öka succesivt. Och om du känner dig osäker på tekniken, tveka inte att fråga någon av oss om hjälp, eller be någon på gymmet att titta på utförandet.
Att hitta rätt bland de fria vikterna
Att veta hur och var man ska börja bland de fria vikterna behöver inte vara så svårt som många kanske tror. Om ditt största mål exempelvis är att öka i muskelmassa och styrka kan en god idé vara att utgå från styrkelyftets tre övningar.
· Knäböj som tränar hela underkroppen på ett ypperligt sätt.
· Marklyft som tränar underkroppen, med mer fokus på baksida lår och rumpa, samt i stort sett hela överkroppen statiskt.
· Bänkpress som främst tränar bröst, axlar och triceps.
Genom att komplettera med exempelvis chins eller skivstångsrodd för bröstryggen har du fullgoda övningar att köra igenom hela kroppen med. Detta är bara ett exempel på hur du effektivt kan träna igenom hela kroppen med endast fyra övningar.
Avslutningsvis
Vi har på Träningsbasen valt att ha mycket fria vikter, men har även en heltäckande maskinpark och en cablecross. Det är absolut inget fel att använda maskiner men använd dem gärna mer som ett komplement i er träning, än som en bas i träningen. Och kom ihåg att vi som arbetar på gymmet är där för att hjälpa till, så fråga mer än gärna om hjälp vid övningsutförandet, eller om du vill ha ett bra grundträningsprogram, så ska vi göra så gott vi kan för att hjälpa just dig. Och jag kan nästan lova att om du aldrig har tränat med fria vikter förut, och ger det en ärlig chans, kommer du inte att ångra dig!
Comments